Sviatok dona Bosca spája saleziánsku rodinu na celom Slovensku

(Bratislava/Žilina/Košice, 31. januára 2020) – V predvečer sviatku sv. Jána Bosca, v súlade s jeho známym heslom „Byť na čele pokroku!“, sprístupnili na SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline zrenovovanú autoelektrikársku dielňu a novovybudovanú stolársku dielňu.

Mladí autoelektrikári sa vo vynovenej dielni budú učiť pracovať s mnohými modernými prístrojmi, napríklad osciloskopom; dozvedia sa, ako sa vykonáva diagnostika vozidiel či ako opravovať klimatizáciu. Stolári zasa získajú potrebné zručnosti v práci s CNC-strojom, ale aj s laserovou vypaľovačkou.

Na záver nechýbal ani „oldomáš“ v podobe guľáša, ktorým pohostili všetkých návštevníkov čerstvo posvätených priestorov majstri odborného výcviku. „Veríme, že aj toto prispeje k príprave našich chlapcov na zodpovedný život,“ dodávajú pedagógovia.

V nedeľu 26. januára si sviatok dona Bosca pripomenuli metropoly východu aj západu. V košickej Don Bosco Show na pódiu ožil sám don Bosco s túžbou pozrieť sa na to, ako sa majú jeho bratia, košickí saleziáni na Troch hôrkach.

Scéna postupne predstavila desiať obrazov, ktorými publikum sprevádzali moderátori spolu so svätým oslávencom. Program zasadili tvorcovia do bežného života v oratóriu, no výrazné boli aj scény so zmenami, ktoré sa za desať rokov stihli v stredisku udiať. Podčiarknutá bola i myšlienka, ako Tri hôrky kráčajú s dnešnými mladými.

Napokon sa pódium naplnilo všetkými zapojenými a opona sa zavrela po spoločnej pesničke Da mihi animas s požehnaním direktora Stanislava Haburčáka. Diváci a účinkujúci mali po predstavení priestor pre občerstvenie, rozhovory či vyskúšanie pripravenej fotosteny.

Saleziánska rodina z Petržalky sa spoločne zišla na Festivaldocu. Kultúrno-zábavný večer so scénkami, hudobnými číslami, súťažami a moderátorskými vstupmi v priestoroch mamateykárskeho strediska spojil 600 divákov. Tohtoročnou novinkou boli technologické vychytávky – ľudia mohli dať podujatiu spätnú väzbu prostredníctvom QR kódu, ktorý bol umiestnený na náramku, ako na skutočnom festivale.

Najvýraznejším bodom programu sú každý rok saleziáni, ktorých majú mnohí šancu vidieť v nezvyčajne vtipných situáciách. Tentokrát si pripravili tombolu z vecí, ktoré by radi darovali druhým. Diváci tak súťažili o skutočné klenoty: slnečné okuliare Hannah Montana, hokejku direktora Milana, alebo tričká, z ktorých otec Mathias vyrástol. „Oslava dona Bosca bola opäť raz výnimočná – vďaka mladým, ktorí sú každým rokom iní,“ zhodnotili organizátori.

Zdroj: www.3horky.sk, www.sjoroza.sk, Adela Majerčáková

Každý váš dar investujeme do mladých

Saleziánske dielo je sieť saleziánskych stredísk, v ktorých denne tisíce ľudí trávi zmysluplný čas. Každý je vítaný. Váš pravidelný mesačný príspevok využijeme pre správny rozvoj vašich detí. Pomôže nám tiež rozvíjať športové, kultúrne, sociálne a duchovné aktivity pre mladých, rodičov a aj našich najstarších.