Dnes sa začína deviatnik pred sviatkom sv. Dominika Savia, patróna nielen miništrantov

(Bratislava, 27. apríla 2020) – „Malý vzrastom, duchom obor! Ukazuje nám, ako nadšene môžu žiť evanjelium mladí ľudia.“ Salezián don Jozef Luscoň takto píše v úvode deviatnika ku sv. Dominikovi Saviovi, ktorého sviatok pripadá na 6. mája, a pozýva nielen mladých modliť sa za miništrantov, pre ktorých je Dominik patrónom. V tomto týždni modlitieb za duchovné povolania je deviatnik k Dominikovi Saviovi (od 27. apríla do 5. mája, alebo aj inokedy) užitočnou pomôckou pre modlitbu.

„V čom bol Dominik taký dobrý, že by nám mohol ´helfnúť´, teda pomôcť? Nuž: – oficiálne je patrónom miništrantov, mládeže;- zabojoval aj s morovou nákazou, takže aj v tom by sa vyznal… – pomohol mamičkám pri pôrode a odvtedy je známa jeho biela stužka… – no bez akýchkoľvek pochýb, vyzná sa vo veciach mladých ľudí… – vie uchrániť od grobianstva, ´hulvátstva´, nečistoty… a inej pliagy, ktorá by sa okolo mladých motala. Necháme to na vás, čoho sa chcete zbaviť a čo získať…“ uvádza v úvode deviatnika don Luscoň.

Svätý Dominik Savio je nielen patrónom miništrantov, ale je najmä vzorom svätosti pre mladých, je orodovníkom za matky v požehnanom stave, môže pomáhať aj dievčatám v modlitbe za ich budúcich životných partnerov, deťom, ktoré sa pripravujú na prvé sväté prijímanie, ponúka Dominikov príbeh veľké povzbudenie… A rodičia či starí rodičia môžu obetovať deviatnik za svoje deti či vnúčatá.

Deviatnik pozostáva vždy z príbehu, pár myšlienok na zamyslenie, z modlitby k Dominikovi Saviovi a z Otčenáša a troch Zdravasov. Nechýba predsavzatie do dňa. Modliť sa možno osobne alebo aj v rodine, či s priateľmi.

Deviatnik si možno stiahnuť ako PDF – vo formáte A4 (stiahnuť PDF) – alebo v osobitnom formáte rozmeru mobilného telefónu (stiahnuť PDF).

rhsdb

Každý váš dar investujeme do mladých

Saleziánske dielo je sieť saleziánskych stredísk, v ktorých denne tisíce ľudí trávi zmysluplný čas. Každý je vítaný. Váš pravidelný mesačný príspevok využijeme pre správny rozvoj vašich detí. Pomôže nám tiež rozvíjať športové, kultúrne, sociálne a duchovné aktivity pre mladých, rodičov a aj našich najstarších.